Gæsteindlæg: Simon Elkjær – Den sværeste disciplin som iværksætter

Forfatter: Simon Elkjær
Med mere end ti år som halvt eller helt selvstændig – og opfostret med Martin Thorborgs foredrag, bog og selfie-videoer – er der én ting omkring at få succes som iværksætter, der først nu står lysende klart i mit sind, og det vedrører evnen til at holde fokus og aldrig vige blikket fra målet.

Jesper Buch tordner mod de unge iværksættere på DR i Løvens Hule: “I skal arbejde på det her, som var det det eneste, der eksisterede i jeres sind.” Hans røst er tung og alvorlig, og hans øjne lyser af passion for at gøre en forskel i livet.

Selvom jeg ofte har hørt ham og andre succesfulde iværksættere fremhæve fokus og passion som værende nøglerne til succes, er det først for nyligt, at dette bundfældede sig i min bevidsthed.

En af de andre succesfulde iværksættere er Martin Thorborg, der siger, at du nærmest er selvskrevet til at gå på røven, hvis du starter flere ting på én gang. I denne udmelding er der også indlejret et budskab om, at hvis du forfølger en idé, skal du gøre det 100 %, hvis du skal blive en succes.

Fokus, fokus og atter fokus

Hvorfor er det så svært at holde fokus som iværksætter? Jo, det er det, fordi du af natur typisk har et drive for nyskabelse samt hele tiden at afsøge nye muligheder, og dette drive modarbejder din evne til at fastholde fokus.

Jeg har altid selv lavet tre-fire ting på én gang, og jeg har været i gang i ti år. Jeg kan med ro og sikkerhed i stemmen sige, at jeg ville have tjent væsentlig flere penge, hvis jeg i de sidste ti år “bare havde været ansat” i virksomheder. Der er ret høje lønninger i markedet i dag for evner som mine.

Det er først nu, jeg for alvor har lært at fokusere

Det er først inden for de sidste år, at jeg for alvor har lært at fokusere og fastholde øjnene på målet, og at jeg nu er nået til dette punkt, er tilstanden i min virksomhed et ganske godt eksempel på.

Det går nemlig i al beskedenhed ret godt, og det er, fordi mine medarbejdere og jeg fokuserer på at forløse virksomhedens vision.

Virksomheden hedder Nutimo, og vi er et online marketing-bureau. Det er der i og for sig ikke noget specielt ved; dem findes der vel over 500 af lige nu.

En måde, hvorpå vi adskiller os fra en stor del af vores konkurrenter, er dog ved, at vi har valgt udelukkende at fokusere på én kanal inden for online marketing, nemlig SEO & content marketing.

Der er bureauer, der kalder sig eksperter i growth hacking, Adwords, Bing, YouTube, Facebook, email-marketing, konverteringsoptimering, Linkedin, Twitter, Snapchat, programmatic, display-annoncer, videoproduktion, søgemaskineoptimering samt web- og appudvikling.

Min erfaring er, at desto flere forskellige discipliner, man – som bureau – fokuserer på, desto sværere bliver det at opretholde en samlet høj kvalitet af ens ydelser.

Man kan nemlig ikke være den bedste til alt, og en af vores styrker hos Nutimo er, at vi internt kan gøre hinanden bedre via sparring og vidensudveksling.

Dette kan vi, fordi vi har samme fagområde; derfor er vi altid up-to-date med, hvad der sker inden for vores felt, og mine kolleger og jeg er passionerede nørder, der eksperimenterer og forsøger en masse inden for vores fagområde med henblik på at få nye muligheder til at åbne sig.

Selvom vi udelukkende fokuserer på et fagområde, er der rigeligt at holde styr på, skulle jeg hilse at sige.

SEO og content marketing er nemlig i dag ekstremt mange ting, og jeg er ret overbevist om, at vi ikke ville vi være i stand til at holde os så ultraskarpe, som vi gør, hvis vi begyndte at fokusere på alt muligt andet end SEO og content marketing.

Jeg forsøger at nedprioritere mine sideprojekter

Jeg har stadigvæk en række sideprojekter ved siden af Nutimo, og det lyder måske modstridende og hyklerisk med tanke på dette indlægs pointe.

Det er det dog ikke, og det vil jeg gerne uddybe, hvorfor det ikke er. De andre projekter, jeg har, kræver maksimalt 1 % af mit samlede fokus, og flere af projekterne er startet med henblik på at styrke kvaliteten af arbejdet i Nutimo.

Blandt andet har jeg købt delejerskab i en blog, som i dag er en legeplads for nye SEO-tricks. De tricks, som viser sig at være effektfulde, kan mine kunder efterfølgende få glæde af uden at skulle agere prøvekaniner.

Derudover ejer jeg nogle udlejningslejligheder, og dem skal jeg blankt erkende, at jeg overvejer at sælge med henblik på at frigøre flere mentale ressourcer til Nutimo.

Derudover modtager jeg ugentligt forslag til nye projekter, som jeg kan være med i. Det være sig særligt nye start-ups og forretninger, men det bliver evigt og altid til et stort rungende nej herfra. Det er ganske enkelt nødvendigt for, at jeg også fremover kan bevare fuldt fokus på at drive min forretning og sikre, at den fremadrettet bliver endnu bedre.